Aandacht voor privacy maakt digital health beter

1 min leestijd

Steeds meer mensen gebruiken wearables om hun gezondheid te monitoren. Dit levert veel persoonlijke én gevoelige data op die de gezondheidszorg kunnen verbeteren. Maar hoe zit het met de privacy? Veel organisaties worstelen met het vinden van de juiste balans tussen beide. RESPECT4U kan ze hierbij helpen.

Digitale gezondheidsinterventies, oftewel ‘digital health’, kunnen bijdragen aan effectieve en duurzame gezondheidszorg. Persoonlijke gezondheidsgegevens over bijvoorbeeld dagelijkse activiteiten, de hartslag, bloedwaarden en slaap spelen daarin een cruciale rol. Zorgconsumenten, zorgprofessionals, beleidsmakers en wetenschappers kunnen hun voordeel doen met de data en inzichten die verzameld worden door gezondheidsapplicaties.

“Het recht op privacy en bescherming van persoonlijke gegevens kan juist een stimulans zijn om te innoveren”

Van struikelblok tot positieve drijver

Het verzamelen, opslaan en verwerken van persoonlijke gezondheidsgegevens kan impact hebben op de privacy. De wetten die er zijn om de privacy te beschermen, worden in de praktijk vaak gezien als een hindernis om het doel – betere zorg – te realiseren. Kortom, privacy zou innovatie hinderen. Daar denkt TNO echter anders over. Door op een goede manier in te spelen op de vereisten die de bescherming van privacy van organisaties vragen, is voordeel te behalen voor zowel burger als zorgaanbieder. Het recht op privacy en bescherming van persoonlijke gegevens kan juist een stimulans zijn om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de kosten te laten dalen.

RESPECT4U

Om op een juiste manier in te spelen op maatschappelijke en wettelijke uitdagingen rond het verwerken van gevoelige en persoonlijke data, heeft TNO RESPECT4U ontwikkeld. RESPECT4U bestaat uit zeven principes, een mix van organisatorische en technologische maatregelen, waar organisaties rekening mee zouden moeten houden bij het verwerken van persoonlijke data. In de whitepaper ‘Privacy in digital health, a positive driver for innovation’ staan deze principes beschreven.

Whitepaper ‘Privacy in digital health, a positive driver for innovation’

Wilt u meer informatie over data privacy in de gezondheidszorg? Lees dan onze whitepaper.

Lees whitepaper
contactpersoon
Drs. Marc van Lieshout Locatie Leiden - Sch + Page 1 Locatie: Locatie Den Haag - New Babylon
e-mail
nieuws
evenementen
lees ook
aandachtsgebieden
  • Gezond leven
  • Strategische Analyses & Beleid