Een circulaire economie vraagt om nieuwe begrippen

1 min leestijd

Het kabinet wil dat alle grondstoffen in 2050 worden hergebruikt. Dat staat in het grondstoffenakkoord. En dat is weer een uitvloeisel van de wens een circulaire economie te realiseren. Wat we daarvoor nodig hebben? In elk geval nieuwe, circulaire begrippen.

De essentie van een circulaire economie is nu juist dat lineaire begrippen als ‘grondstof’ en ‘afvalstof’ verdwijnen. De essentie van een circulaire economie is dat processen zo worden ontworpen dat afval van het ene proces wordt gebruikt als grondstof voor het andere proces.

Wat is een grondstof?

De eerste vraag die bij me opkomt, als we straks alle grondstoffen moeten hergebruiken, is: wat is een grondstof eigenlijk? Vroeger, toen we nog lineair dachten was het eenvoudig. Een proces zet grondstoffen om in producten, bijproducten en afvalstoffen. Een grondstof gaat een proces in en producten, bijproducten en afvalstoffen komen eruit. Maar hoe doen we dat in een circulaire economie? Waar is het begin en het eind van een cirkel?

“Anders denken leidt tot anders doen. En daar gaat het uiteindelijk om”

Lineaire begrippen

Ik denk dat ik het kabinet wel snap, hoor. Het realiseert zich dat we nog in een lineaire economie leven – én denken. Maar, als ik juist daarvan uitga: hoe kan je een grondstof hergebruiken? Een grondstof kun je immers maar één keer gebruiken, een afvalstof of een product of bijproduct kun je hergebruiken. Nou ja, ik wil het niet moeilijker maken dan het is, maar één ding is me duidelijk: lineaire begrippen kun je niet hergebruiken. Ook die moeten we herontwerpen.

Nieuwe economie

Transitie naar een circulaire economie vergt nieuwe begrippen en anders denken. Dat is precies wat ik doe binnen TNO. Samen met nationale en internationale partners zoek ik naar manieren om deze nieuwe economie praktisch vorm te geven. Anders denken leidt tot anders doen. En daar gaat het uiteindelijk om.

Voorbeelden? Bekijk de links onderaan deze pagina. En er volgen er nog veel meer, daar ben ik van overtuigd.

Ben jij een van die toekomstige partners? Neem dan contact op. Ik beloof je dat de waarde van je ideeën bij je terugkomt. Als dát niet circulair is.

contactpersoon
Dr. ir. Robert de Ruiter Locatie Leiden - Sch + Page 1 Locatie: Locatie Utrecht
e-mail
nieuws
lees ook
aandachtsgebieden
  • Circulaire Economie & Milieu