Hoe de eerste 1000 dagen bijdragen aan een gezonde toekomst

1 min leestijd

De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling. Hier wordt de basis gelegd voor een gezonde toekomst. Investeringen in de gezondheid en het welzijn van kinderen zijn dan ook essentieel om een gezonde en kansrijke toekomst te waarborgen.

Kinderen ontwikkelen zich gelijktijdig op fysiek, intellectueel, sociaal en emotioneel vlak. Deze ontwikkelingsprocessen zijn met elkaar verbonden, van elkaar afhankelijk en versterken elkaar. De gezondheid en het welzijn van een kind kan positief worden beïnvloed door het gelijktijdig aanpakken van de basisbehoeften, zoals goede voeding, een verzorgende en veilige omgeving, en het vermogen zich aan te passen aan hun omgeving.

Vroege interventie, levenslang profijt

Interventies gericht op het waarborgen van deze basisbehoeften moeten zo vroeg mogelijk starten, nog vóór de conceptie, en doorgaan tot minimaal de leeftijd van twee jaar: gedurende de eerste 1000 dagen van een kind. Er is steeds meer bewijs dat de investeringen gedurende deze periode niet alleen bijdragen aan de overlevingskans, maar ook leiden tot de voortdurende gezondheid en welzijn, en een succesvoller leven. Tijdens de eerste 1000 dagen is het lichaam van het kind zeer goed in staat om te reageren op stimuli. Dit kan de veerkracht en het aanpassingsvermogen van het kind optimaliseren of juist in gevaar brengen. Daarmee vormt het de basis voor een leven met respectievelijk een goede of gecompromitteerde gezondheid. Bovendien bespaart deze vroege investering (zorg)kosten.

Wilt u meer informatie over de eerste 1000 dagen van het kind? Download de whitepaper.

contactpersoon
Dr. Symone Detmar Locatie Leiden - Sch + Page 1 Locatie: Locatie Leiden - Schipholweg
e-mail
nieuws
evenementen
lees ook
aandachtsgebieden
  • Gezond leven