Hoe we bijdragen aan de bescherming van militairen

1 min leestijd

De dreiging van terroristische aanslagen in de westerse maatschappij neemt toe. Uitgezonden militairen in crisisgebieden trotseren zelfs dagelijks het gevaar. Dus of we nu praten over dichtbij of ver weg – de behoefte aan slimme en vooral betaalbare veiligheidsoplossingen groeit.

Fabrikanten van beschermende kleding en pantsermaterialen zijn altijd op zoek naar manieren om hun producten veiliger te maken. Hoe meer inzicht ze hebben in het dynamische materiaalgedrag van bijvoorbeeld een helm, hoe beter ze daarin slagen. Precies weten welke reacties en deformaties optreden als een kogel of granaatscherf het beschermingsmiddel raakt, heeft de hoogste prioriteit.

Innovatieve, betaalbare oplossingen

TNO ontwikkelt innovatieve, betaalbare oplossingen om de professionals van defensie, politie en hulpdiensten te beschermen. Voor welvaart en welzijn is het cruciaal dat de maatschappij veilig is en veilig voelt. Met oorlogen in het Midden-Oosten en in Oost-Oekraïne neemt de dreiging echter toe en bevindt veiligheid zich in een overgangsfase. In die wereld zijn bescherming en veiligheid steeds complexere begrippen – nationaal en internationaal, fysiek en digitaal, gevoelsmatig en in werkelijkheid.

Laboratorium voor Ballistisch Onderzoek

In het laboratorium voor Ballistisch Onderzoek van TNO werken experts al tientallen jaren aan het verhogen van veiligheid. In een targetbunker onderzoeken ze zowel de uitwerking van vuurwapens, munitie en explosieven als de interactie met beschermingsmaterialen. Op drie indoorschietbanen testen de experts kleinkaliberprojectielen en ‑wapensystemen. De experimenten leggen ze vast met hoogwaardige instrumenten van ongekende precisie.

Eén miljoen beeldjes per seconde

De High-Speed X-ray (HSX) is de nieuwste mijlpaal van het laboratorium. Door de beelden van een highspeedcamera en een röntgenapparaat te combineren, legt de HSX met een maximale snelheid van één miljoen beeldjes per seconde vast hoe een projectiel beschermende kleding of een helm binnendringt. Deze gecombineerde beelden bevatten veel meer en nauwkeuriger informatie dan ooit tevoren. En waar met een bestaand systeem honderd testschoten nodig zijn, volstaat nu één schot. Daardoor kunnen fabrikanten hun producten – en de veiligheid van onze helden – sneller en goedkoper verbeteren.

Wilt u meer weten over de HSX? Lees dan het artikel 'HSX: betere bescherming, verhoogde veiligheid' of bekijk dan onderstaande animatie.

Wilt u weten wat TNO voor u kan betekenen?

Neem dan contact op met Boy Kodde.

World-class ballistics research
contactpersoon
Boy Kodde Locatie Leiden - Sch + Page 1 Locatie: Locatie Den Haag - Ypenburg
e-mail
nieuws
evenementen
lees ook
vacatures
aandachtsgebieden
  • Defensie & Veiligheid