Is chemisch recyclen de oplossing voor het plasticafvalprobleem?

1 min leestijd

Hoewel de inzameling en recycling van kunststofverpakkingsafval de afgelopen jaren flink is toegenomen, kent de markt voor gerecycled plastic de nodige uitdagingen. Er wordt gezocht naar alternatieve technieken om recycling van plastic te verbeteren. Bekijk onderstaande video over chemische recycling van plastic: een van de nieuwe technieken die kan bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.

Milieuvervuiling door plastic is een van de grootste problemen van onze tijd. Het zou beter zijn voor het milieu als we minder plastic zouden gebruiken of, als dat niet kan, meer hergebruiken. Maar plastic recyclen is niet zo eenvoudig. Slechts 34% van het verzamelde plastic afval wordt gerecycled. Dat komt doordat plastic nu alleen op een mechanische manier wordt gerecycled, en daarvoor zijn lang niet alle plastics geschikt.

“Slechts 34% van het verzamelde plastic afval wordt gerecycled”

Chemisch recyclen van plastic

Mogelijk is chemisch recyclen een belangrijke oplossing voor het huidige plasticafvalprobleem. Bij chemische recycling wordt plastic afval gezuiverd en chemisch gescheiden, waardoor nieuwe, zuivere chemische bouwstenen overblijven. Hiervan kunnen weer nieuwe plastics worden gemaakt. Meer complexe plastics kunnen alleen worden verwerkt met chemische recycling.

“Door chemische recycling blijven nieuwe, zuivere chemische bouwstenen over. Hiervan kunnen weer nieuwe plastics worden gemaakt”

Circulair Nederland

TNO doet al jaren intensief onderzoek naar verschillende vormen van chemische recycling. “We zoeken samenwerking met bedrijven om de mogelijkheden hiervan verder uit te werken. Bovendien kan TNO bedrijven helpen door verschillende scenario’s te analyseren en door advies te geven over geschikte technieken en richtingen. Op deze manier kunnen we gezamenlijk een bijdrage leveren aan een circulair Nederland”, benadrukt Rob de Ruiter, business developer Circulaire Economie.

Meer over de circulaire economie

Circulaire economie: TNO werkt aan een toekomst zonder afval

Zo gaan we de transitie naar een circulaire kunststoffeneconomie versnellen

TNO geeft richting aan de circulaire economie

Circulaire economie: van organisch afval naar waardevolle grondstoffen

Wat levert circulair bouwen op?

Laat je verder inspireren op TNOTIME over circulaire economie.

TNO en Circulaire Economie

Meer weten over hoe TNO werkt aan de realisatie van een circulaire economie?

Lees verder
contactpersoon
Dr. ir. Robert de Ruiter Locatie Leiden - Sch + Page 1 Locatie: Locatie Utrecht
e-mail
nieuws
lees ook
aandachtsgebieden
  • Circulaire Economie & Milieu