Op weg naar een voedselallergievrije wereld in 2030

1 min leestijd

Voedselallergie is een veel voorkomend gezondheidsprobleem. Het heeft grote impact op de kwaliteit van leven en ook de economische impact is enorm. Maar er is goed nieuws: de technologische basis is er om een voedselallergievrije wereld mogelijk te maken.

Met een prevalentie van ongeveer 3% is voedselallergie één van de meest voorkomende aandoeningen in de westerse wereld. De gezondheidseffecten van deze potentieel dodelijke aandoening zijn groter dan die van veel andere aandoeningen en van alle bekende chemicaliën en micro-organismen in voedsel. Door ziekenhuisbezoeken en voedselrecalls zijn de economische consequenties bovendien groot.

Drie pijlers

De laatste jaren is de kennis over de risico’s van allergenen in voeding, de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de allergische reacties en de kennis over risicobeoordeling en risicomanagement enorm toegenomen. Om de impact van voedselallergie op de samenleving te verminderen, zijn drie zaken van belang: beschermen van bestaande voedselallergie-patiënten, voorkomen dat allergieën voor nieuwe voedingsmiddelen ontstaan en voorkomen of genezen van voedselallergieën. Als dit lukt, dan is een voedselallergievrije wereld bereikbaar vanaf 2030, aldus Geert Houben, één van de schrijvers van de whitepaper Towards a food-allergy-free world.

Shared Research Program Food Allergy

Om deze doelstelling te bereiken, werkt TNO internationaal samen met universiteiten, klinische centra, patiëntenorganisaties, overheden en de industrie. En heeft TNO hiervoor het Shared Research Program Food Allergy geïnitieerd.

Wilt u meer informatie over voedselallergie?

Download de whitepaper

Download
contactpersoon
Dr. Geert Houben Locatie Leiden - Sch + Page 1 Locatie: Locatie Zeist
e-mail
nieuws
evenementen
aandachtsgebieden
  • Gezond leven