Plastic in mijn bier, hoe erg is dat nou?

2 min leestijd

Nu plastic zwerfafval wereldwijd op de meest uiteenlopende plekken in flora en fauna gevonden wordt, moet er hoognodig onderzoek komen naar de gezondheidseffecten van dat plastic in ons eten.

Er zit plastic in mijn bier. Dat ontdekten Gerd en Elisabeth Liebezeit van het Duitse bedrijf MarChemConsult in hun onderzoek naar 24 Duitse biermerken. En ook de honing op mijn boterham kan plastic bevatten, bleek uit een onderzoek dat de Keuringsdienst van Waarde in 2014 liet uitvoeren. So what, zou je kunnen zeggen: er zit wel meer in mijn eten waarvan ik niet zeker weet of ze goed voor me zijn. E-nummers, zout, geraffineerde en natuurlijke suikers, verzadigde en onverzadigde vetzuren, noem maar op.

280 miljoen ton aan plastic

We nemen nu aan dat het gevaarlijk of op zijn minst ongezond voor ons is, dat er micro (kleine) en nano (superkleine) stukjes plastic in ons eten zit. Ik ben geneigd dat te geloven. Plastics zoals polyethyleen, polypropyleen of polyethyleentereftalaat –  beter bekend als PET – worden immers nog steeds van fossiele aardolie gemaakt en er zitten meestal ook chemische additieven in. Daarbij zijn kunststoffen zeer slecht afbreekbaar. Wereldwijd wordt jaarlijks 280 miljoen ton aan plastic geproduceerd en de prognose is dat dit alleen maar toeneemt. Er zijn uiteenlopende maatregelen genomen om plastic zwerfafval te voorkomen, maar het is vechten tegen de bierkaai. Er belandt veel plastic in het milieu, dat uiteindelijk op ons bord of in ons glas terechtkomt.

“Er zijn uiteenlopende maatregelen genomen om plastic zwerfafval te voorkomen, maar het is vechten tegen de bierkaai”

Erkenning voor kennishiaten

Maar wat weet ik nu eigenlijk echt van het gezondheidseffect van die stukjes plastic in mijn voedsel? Er zijn te veel kennishiaten om de risico’s voor mensen goed in te schatten. Dat komt door de complexiteit van het probleem: de verschillende soorten plastics, de variaties in additieven die zijn toegevoegd en het feit dat andere stoffen zich zelfs hechten aan plastics. Maar ook de verschillende manieren waarop de deeltjes ons lichaam binnenkomen en de onduidelijkheid wat er met deze deeltjes gebeurt als ze eenmaal in ons lichaam zitten, maken het ingewikkeld. Gelukkig komt er steeds meer erkenning voor de kennishiaten en heeft de Gezondheidsraad aan onze regering gevraagd meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken.

“Er zijn te veel kennishiaten om de risico’s voor mensen goed in te schatten”

Gezondheidseffecten van plastic onderzoeken

TNO en twee andere onderzoeksinstellingen willen daarom de handen ineen slaan om de effecten van plastics op de gezondheid van de mens te onderzoeken. Ik kan alleen maar toejuichen dat dit voor eens en voor altijd echt goed uitgezocht wordt. Het liefst door een consortium van internationale onderzoeksinstituten. Met die kennis kunnen we namelijk nog meer druk uitoefenen om de noodzakelijke oplossingen – want die zijn er! – te implementeren, zodat plastics niet meer in het milieu en daarna op ons bord terechtkomen.

Auteur

Willemijn van der Werf, Business Developer Circulaire Economie bij TNO.

contactpersoon
Drs. Willemijn van der Werf Locatie Leiden - Sch + Page 1 Locatie: Locatie Utrecht
e-mail
nieuws
evenementen
lees ook
aandachtsgebieden
  • Circulaire Economie & Omgeving